Vilka knivar behöver jag?

Kökskniven är det viktigaste verktyget du har i ditt kök, och det är därför avgörande att välja rätt typ. Så vilka knivar behöver du i din uppsättning? Vad gör de olika knivarna och hur skiljer de sig från varandra? I denna knivguiden hjälper vi dig att välja rätt.

Att köpa den första kniven

Kockkniv

Att köpa den första kniven är det enklaste. En bra kockkniv är hörnstenen i din knivuppsätting och en måste-kniv i varje kök. Klicka här för att läsa mer och se vårt fulla utbud av kockknivar.

De essentiella knivarna (kniv två och tre)

Kockkniven har två naturliga följesvänner i den första uppsättningen som har dagliga användingsområden; skalkniven och brödkniven:

Skalkniv

En skalkniv liknar en kockkniv, men är betydligt mindre och tillåter därför mer precision i arbetet. Se alla våra skalknivar här.

Brödkniv

En brödkniv har ett serraterad (räfflat / sågtandat) blad för att kunna skära i bröd och andra mjukare råvaror med hårda skorpor. Se alla våra brödknivar här.

Kockkniven, skalkniven och brödkniven utgör med andra ord den naturliga grunden i din knivuppsättning. De knivarna man väljer att supplera med efter detta avgörs av vilken typ av matlagning du föredrar.

Vi brukar rekommendera att hellre investera dina pengar i en bra grunduppsättning snarare än att köpa en komplett uppsättning med en sämre kvalite än du önskar.

De allsidiga knivarna

Det finns ytterligare två typer knivar som kan vara nyttiga dagligknivar; allkniven och santokukniven:

Allkniv

Allkniven är också en liknande kniv som kockkniven och skalkniven som i storlek ligger mellan dessa två med en bladlängd på 12- 15 cm. Allkniven används till att hacka och skära mindre föremål, putsa kött och garnera. Se alla våra allknivar här.

Santokukniv

Som ett alternativ till allkniven finns Satoukukniven som är en japansk kockkniv speciellt användbar som grönsakskniv för att den ger raka och exakta snitt. Se alla våra santokuknivar här.

Specialisterna

Under kommer en beskrivning av knivar som är välägnade till speciella uppgifter

Trancherkniv

En trancherkniv, även kallad köttkniv eller förskärare, påminner om en kockkniv, men har i allmänhet ett smalare och mer avlångt blad. Den används bland annat till att skära stek i tunna skivor, så kallad tranchering. Se alla våra trancherknivar här.

Urbeningskniv

En urbeningskniv används främst för att ta bort ben på kyckling, kött eller fisk. Se alla våra urbeningsknivar här.

Filekniv

Filékniv har ett långt och böjbart blad som används till att filéa fisk. Bladets flexibilitet gör att det följer fiskens former, vilket underlättar filéandet. Bladets längd är vanligtvis mellan 15 och 28 cm. Se alla våra fileknivar här.

Tournierkniv

En tournierkniv är en liten skalkniv med rundat blad som är idealisk för att skala och putsa frukt och grönsaker som har en rund form. Se alla våra tournierknivar här.

Köttyxa

Köttyxan är en stor, oftast rektangulär kniv. Den används för att bearbeta kött på sätt där eggen på en kockkniv skulle kunna ta skada. Till exempel till att skära igenom ben eller hårdare grönsaker som pumpa. Se alla våra köttyxor här.

Tomatkniv

En tomatkniv är en liten tandad kniv som skär enkelt genom skalet på tomaten utan att förstöra det mjuka under. Några tomatknivar har en splittring i spetsen för att flytta dom skivade bitorna. Se alla våra tomatknivar här.

Ostkniv

Ostknivars speciella utformning gör att osten inte fastnar i knivbladet. Se alla våra ostknivar här.