Vilka knivar behöver man?

Kökskniven är det viktigaste verktyget du har i ditt kök, och det är därför avgörande att välja rätt typ. Så vilka knivar behöver du i din uppsättning? Vad gör de olika knivarna och hur skiljer de sig från varandra? I denna knivguiden hjälper vi dig att välja rätt.

Att köpa den första kniven

Kockkniv

Att köpa den första kniven är det enklaste. En bra kockkniv är hörnstenen i din knivuppsättning och en måste-kniv i varje kök. Med en kockkniv kan du hacka, skära och tärna alla typer av råvaror. Den vanligaste storleken på kockkniven är mellan 18 och 24 cm bladlängd, men det finns båda kortare och längre varianter om man har speciellt önskemål om detta.


De essentiella knivarna (kniv två och tre)

Kockkniven har två naturliga följevänner i den första uppsättningen som har dagliga användningsområden; skalkniven och brödkniven:

Skalkniv

En skalkniv liknar en kockkniv, men är betydligt mindre och tillåter därför mer precision i arbetet. Skalkniven används i beredningen av frukt och grönsaker, eftersom den smala bladet gör det lättare att byta riktning i mitten av snittet. Den kan användas för att skala, att ta bort frön och stjälkar, och att forma dekorativa former i frukt och grönsaker.

Brödkniv

En brödkniv har ett tandad blad för att kunna skära i bröd och andra mjukare råvaror med hårda skorpor. Det tandade bladet sågar sig genom hårda skorpor utan att en behöver ta i eller trycka ihop maten.

Kockkniven, skalkniven och brödkniven utgör med andra ord den naturliga grunden i din knivuppsättning. De knivarna man väljer att supplera med efter detta avgörs av vilken typ av matlagning du föredrar.

Vi brukar rekommendera att hellre investera dina pengar i en bra grunduppsättning snarare än att köpa en komplett uppsättning med en sämre kvalité än du önskar.


De allsidiga knivarna

Det finns ytterligare två typer knivar som kan vara nyttiga dagligknivar; allkniven och santokukniven:

Allkniv.

Allkniven är också en liknande kniv som kockkniven och skalkniven som i storlek ligger mellan dessa två med en bladlängd på 12- 15 cm. Allkniven används till att hacka och skära mindre föremål, putsa kött och garnera.

Santoku

Som ett alternativ till allkniven finns Santouku-kniven som är en japansk kockkniv speciellt användbar som grönsakskniv för att den ger raka och exakta snitt. 


Specialisterna

Under kommer en beskrivning av knivar som är anpassade till speciella uppgifter.

Trancherkniv

En trancherkniv, även kallad köttkniv eller förskärare, påminner om en kockkniv, men har i allmänhet ett smalare och mer avlångt blad. Den används bland annat till att skära stek i tunna skivor, så kallad tranchering.

Urbeningskniv

En urbeningskniv används främst för att ta bort ben på kyckling, kött eller fisk.

Filekniv

Filékniv har ett långt och böjbart blad som används till att filéa fisk. Bladets flexibilitet gör att det följer fiskens former, vilket underlättar filéandet. 

Tournierkniv

En tournierkniv är en liten skalkniv med rundat blad som är idealisk för att skala och putsa frukt och grönsaker som har en rund form. 

Köttyxa

Köttyxan är en stor, oftast rektangulär kniv. Den används för att bearbeta kött på sätt där eggen på en kockkniv skulle kunna ta skada. Till exempel till att skära igenom ben eller hårdare grönsaker som pumpa.

Tomatkniv

En tomatkniv är en liten tandad kniv som skär enkelt genom skalet på tomaten utan att förstöra det mjuka under. Några tomatknivar har en splittring i spetsen för att flytta dom skivade bitorna.

Ostkniv

Ostknivars speciella utformning gör att osten inte fastnar i knivbladet.